Ali smo res le še številke?

Karel Destovnik Kajuh

Odziv zdravstvenih oblasti na Katjino smrt je razkril še eno stvar: njihov odvraten in sprevržen način razmišljanja o nas ljudeh:

  1. ne čutijo se niti najmanj odgovorne za Katjino smrt, oni nimajo s tem nič, samo razlagajo, kaj se je »zgodilo samo od sebe«;
  2. za njih je bila Katja samo številka, kolateralna škoda, ki se je sama odločila za cepljenje! Vsi smo za njih samo številke.

Opozoriti želim, da so zdravstvene oblasti še kako odgovorne za Katjino smrt in vse ostale stranske učinke cepljenja proti kovidu-19: ne samo, da so vodile obsežno reklamno akcijo (celo z jumbo plakati in televizijskimi oglasi) za cepljenje, v akciji so pretirano pozitivno prikazovale učinkovitost cepljenja in pretirano zmanjševale obseg in pomen stranskih učinkov (ali pa jih popolnoma zatajili), na koncu pa (ker zavajajoča reklamna akcija ni nič pomagala) začeli pogojevati normalno življenje in celo eksistenco s cepljenjem.

Smrt zaradi kovida-19 je nesrečen slučaj, ki ga ni zakrivil nihče, smrt kot posledica cepljenja, ki ga oblast promovira in vanj sili ljudi, pa je posledica človeških (oblastnih) odločitev, ki s seboj nosi odgovornost za takšne odločitve. Upam, da se bo kdo od odgovornih zamislil in se pri naslednjih odločitvah začel zavedati te odgovornosti!

Poleg tega želim opozoriti, da oblast ne more in ne sme obravnavati ljudi na takšen način. Smrt mladega dekleta ne more biti nujno zlo, tudi če bi statistično s tem res rešili sto ali več starih ljudi. Nihče nima pravice odločati, da pošljemo v smrt enega mladega človeka, da bomo rešili tisoč starih. In tudi odločitev za cepljenje ni prostovoljna odločitev, če se ljudje odločajo za cepljenje zaradi prisile, ker necepljeni ne morejo normalno živeti, ali pa zaradi lažne propagande. Upam, da vidite sprevrženo logiko oblasti: oni imajo pravico odločati o življenjih, za škodo pa smo krivi sami, saj smo se sami odločili za cepljenje?!?

Ob tem dogajanju sem se spomnila na Kajuhov verz iz slavne pesmi Samo milijon nas je, ki je tudi nastala v podobnih časih: … ker nismo le številke, smo ljudje … Bojim se, da se naše zdravstvene oblasti pri svojem odločanju in zavajanju tega verza ne bodo spomnile. Morda pa se ga bodo ljudje. V tistih podobnih časih smo se uprli in vse kaže, da se bomo morali ponovno!

%d bloggers like this: