Naravna imunost po prebolelosti

Že od razglasitve pandemije kovida-19 zdravstveni organi, glavni mediji in številni »strokovnjaki« omalovažujejo moč imunskega sistema,  zavračajo možnost naravne imunosti in razglašajo, da je imunost po prebolelem kovidu-19 kratkotrajna. Hkrati so “cepiva” prikazana kot ključna rešitev za epidemijo. Znanstveni podatki kažejo povsem drugačno sliko od teh pripovedk. 

Človeški imunski sistem je eden najbolj sofisticiranih dosežkov evolucije. Preživetje naše vrste je bilo odvisno od njega že od razvoja naše vrste naprej.  Danes ni nič drugače,  imunski sistem še vedno igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in življenja vsakega posameznika. Da ne bo pomote – 99 % ljudi okuženih s SARS-CoV-2, ozdravi brez zdravljenja. Le 1 % bolnikov s SARS-CoV-2, ki niso prejeli ustreznega zgodnjega zdravljenja na domu, je na koncu hospitaliziranih.  Povedano z drugimi besedami, imunski sistem v veliki meri ščiti in tudi povrne zdravje. Tudi cepiva so v celoti odvisna od delovanja imunskega sistema: cepiva v bistvu učijo naš imunski sistem, na katere virusne markerje je treba biti pripravljen; sama po sebi niso zdravila. Brez funkcionalnega imunskega sistema ne more biti učinkovitega cepiva.

Zdravstvene oblasti z namenom, da bi “cepile” čim več ljudi, ne priznajo naravne imunosti, pridobljene s prebolelostjo kovida-19, ali jo priznajo samo omejen čas (večinoma 6 mesecev). Naravna imunost je v resnici veliko boljša od imunosti, pridobljene s “cepljenjem”, vse znanstvene študije kažejo na to, da je trajna in učinkovita. Nobena znanstvena študija ne kaže na to, da bi naravna imunost s časom bistveno slabela.

Izraelska študija (povezava je navedena spodaj med strokovnimi članki) je ugotovila, da po več mesecih od bolezni ali “cepljenja” naravna imunost po prebolelosti ščiti pred kovidom-19 kar 27-krat bolje kot imunost pridobljena s “cepljenjem”. To potrjuje tudi cela vrsta strokovnih člankov, ki so navedeni na seznamu spodaj.

Zavajanje o upadanju imunosti po prebolelem kovidu-19

Ko si po katerikoli akutni bolezni telo opomore, se imunski odziv povsem naravno zmanjša. Pride do zmanjšanja števila protiteles in imunskih celic, saj v tako velikem številu niso več potrebni. To ni samo naravno; je nepogrešljivo, da se telo povrne v normalno uravnoteženo stanje.  Telo vedno ravna racionalno, saj drugače ne bi preživelo. Z evolucijskega vidika so v preteklosti preživeli le tisti, pri katerih se je število protiteles in T in B celic po okužbi hitro zmanjšalo. Tako je upadanje števila protiteles in belih krvničk po bolezni znak zdravega, robustnega imunskega sistema.

Zmanjšanje T celic in protiteles po infekciji torej sploh ne pomeni, da je imunost izginila, ampak pomeni, da se je imunski sistem prilagodil novim razmeram in je zdaj le v stanju budnosti/pozornosti: spominske B in T celice, ki krožijo v krvi oziroma se nahajajo v tkivih, še desetletja delujejo kot budni in učinkoviti stražarji. 

 

Vir: https://www.womenswellnesscentre.com/covid19-antibody-testing-london/

 

Trditve, da je upadanje protiteles po prebolelem kovidu-19 znak upadanja imunosti, so naravnost smešne, kar lahko vsak preveri v vsakem imunološkem učbeniku.  Pri vseh infekcijskih boleznih zdravniki po količini in vrsti protiteles v krvi bolnika vedo, v kakšnem stadiju je bolezen:

  1. ali je bolnik v akutni fazi (prisotna protitelesa IgM),
  2. ali je v fazi rekonvalescenta (pojavijo in povečujejo se spominska IgG protitelesa, IgM protitelesa izginjajo),
  3. ali je v kronični fazi (stalno povišana protitelesa IgG, saj je imunski sistem neprestano v stiku s povzročiteljem),
  4.  ali je bolezen že prebolel v preteklosti (protiteles IgM tipično ni več, spominska protitelesa IgG so prisotna v majhnih količinah).

Če želijo zdravniki zagotovo preveriti, ali ima oseba na določeno virusno bolezen resnično imunost, preverijo T celično imunost. Pri virusnih boleznih je nivo spominskih protiteles IgG namreč zelo slab pokazatelj imunosti. Pri tej preiskavi T celice iz krvi testiranca izpostavijo povzročitelju in ugotovijo, ali jih T celice spoznajo. Če jih prepoznajo, ima oseba spominske T celice in pri ponovni izpostavljenosti virusom bo v prihodnosti razvila hiter in učinkovit imunski odgovor.

Bolezen kovid-19 ni glede zgoraj opisanih imunskih mehanizmov popolnoma nič drugačna. Sprenevedanje zdravstvenih oblasti glede priznavanja imunosti prebolevnikov je zato najmanj nestrokovno dejanje, po vsej verjetnosti pa gre za naklepno ravnanje. 

Podatkov o robustni in dolgoročni imunosti po prebolelosti je vsak dan več. V nadaljevanju so navedeni nekateri pregledni spletni članki, ki opisujejo problematiko bolj podrobno. Sledijo strokovni članki iz medicinske literature, ki čisto vsi potrjujejo eno in isto dejstvo – naravna infekcija prinaša prebolevnikom zanesljivo imunost. Bolje ne gre. 

Nekaj spletnih člankov z opisom imunosti po prebolelosti:

https://swprs.org/the-power-of-natural-immunity/

https://www.biznews.com/health/2021/06/28/covid-19-vaccine-immunity

https://www.hartgroup.org/natural-vs-vaccine-immunity/

https://www.science.org/news/2021/08/having-sars-cov-2-once-confers-much-greater-immunity-vaccine-vaccination-remains-vital

El gato malo 30.5.2022 – naravna imunost po prebolelosti je močnejša in “cepljenje” poslabša imunost po prebolelosti

Nekaj strokovnih člankov o naravni imunosti po prebolelosti:

S.Gazit et al. 25.8.2021 – primerjava naravne imunosti in imunosti po “cepljenju”

S.Gazit et al. 5.4.2022 – naravna imunost nudi močnejšo zaščito od “cepljenja”

S.Andeweg et al. – imunost po “cepljenju” pojenja, naravna imunost po prebolelosti ne pojenja

P.Nordstrom et al.

A.Radbruch et al. – imunost po prebolelosti je dolgotrajna

NIH

S.Schwarzkopf et al.

N.Kojima et al.

L.Wang et al.

L.Abu-Raddat et al. – naravna imunost po prebolelosti je učinkovita, ponovne okužbe so redke

J.Vitale et al.

F.Gallais et al.

N.Kojima J.Klausner

A.Sigal et al.

Y.Goldberg et al. 25.5.2022 – naravna imunost po prebolelosti je močnejša od imunosti po “cepljenju”

T.Eyran et al. – razlike v imunosti “cepljenih” in prebolelih

K.Cohen et al. – imunski spomin po prebolelosti

E.Murchu et al. – imunost po prebolelosti ne pojenja

A.Haveri et al. – trajanje protiteles po prebolelosti

J.Alejo et al. – naravna imunost traja tudi še 20 mesecev po obolelosti

H.Chemaitelly et al. 7.7.2022 – naravna imunost po prebolelosti traja dolgo in ščiti pred hudo ponovno boleznijo

Članki o pomenu sluznične imunosti:

M.Russell et al.

Nekaj strokovnih člankov o pojemajoči imunosti po “cepljenju”:

H.Chemaitelly et al. 6.10.2021

S. Tartof et al.

A.Israel et al. – pojemanje imunosti po prebolelosti in po “cepljenju”

Spletna stran s seznamom preko sto strokovnih člankov o imunosti po prebolelosti:

Brownstone Institute – seznam člankov o naravni imunosti po prebolelosti

%d bloggers like this: