Nas bo “odrešilo” cepivo proti corona virusu?

Veliko ljudi me sprašuje o mojem mnenju, ali bo in kdaj bo cepivo proti novemu korona virusu ugledalo luč sveta. Moje osebno mnenje je, da ne bo. Če bo, bo nevarno in kontraproduktivno ali pa čisti nateg.

Zakaj nateg? Zavedajmo se, da povprečen Zemljan NE MORE preveriti trditev proizvajalcev cepiv o varnosti in učinkovitosti, predvsem pa NE MORE preveriti resnične vsebine cepiv. Ker je ameriška oblast proizvajalce cepiv davnega leta 1986 odrešila materialne in kazenske odgovornosti za posledice na zdravju prejemnikov njihovih izdelkov, se je zgodilo neizbežno. Cepiva imajo pri plasiranju na trg poseben režim – so praktično nepreskušena, poleg tega pa nad kvaliteto ni neodvisnega nadzora. Torej lahko vsak proizvajalec naredi karkoli, vgradi v cepivo karkoli, trdi pa tudi karkoli hoče. Če cepivo potem ne deluje? Ups, zelo nam je žal, a obstaja primarna in sekundarna odpoved cepiv, ki sta večinoma subjektivni problem prejemnika. Če pa nista, je pa krivo “napačno rokovanje” s cepivom ali pa nepričakovana mutacija virusa. Vse pride prav, samo da je pozornost strokovne in splošne javnosti obrnjena drugam, stran od proizvajalcev, ki v vmesnem času pridno štejejo cekine na svojih bančnih računih.

Cepiva so marketinško postala prava zlata jajca. Zakaj mislite, da se Bill Gates in podobni tako zgrinjajo okoli tega posla? Ker je fantastično donosen. Poglejte domačo stran enega največjih proizvajalcev cepiv GlaxoSmithKline (GSK), kako se hvalijo, kakšen posel so cepiva. V nekaterih državah so zdravstvene oblasti še tako nore, da njihove izdelke predpišejo kot obvezne! Hura!

Če pogledamo zadevo skozi prizmo donosnosti cepiv, zakaj imamo v redni uporabi po svetu samo peščico cepiv za nekaj nalezljivih bolezni? 17 običajnih in 8 eksotičnih? Ste se kdaj vprašali, zakaj (še vedno) ni cepiva proti HIV, čeprav je od odkritja virusa minilo že skoraj 40 let? Se sprašujete, zakaj (še vedno) ni cepiv proti drugim korona virusom, kot sta tista, ki sta povzročila SARS in MERS? Od izbruha SARS je minilo že 17 let! Še vedno ni cepiva proti respiratornem sincicijskem virusu (RSV), čeprav so ga razvili že v 60. letih 20. stoletja in bi ga z veseljem vbrizgavali v dojenčke. In še bi lahko naštevala.

Odgovor dobimo v imunološki literaturi, daleč stran od odrskih luči in publicitete. Oglejmo si nekaj dejstev. V imunologiji se pojav imenuje Antibody-Dependent Enhancement (ADE) in razlago (pojava, ne pa tudi mehanizma) najdete v vseh sodobnih imunoloških učbenikih (in na Wikipediji). ADE je po domače povedano pojav, ko virusi ob prvem stiku z imunskim sistemom sprožijo nastanek protiteles, ki pri naslednjem stiku povečajo občutljivost na virus. Protitelesa imajo očitno dva obraza: lahko zaščitijo pred boleznijo (pazite, ne pred infekcijo!) ali pa naredijo človeka bolj občutljivega za infekcijo. Nekatera protitelesa povečajo sposobnost virusov, da okužijo tarčne celice. Infektivnost virusa se zato pri teh osebah zelo poveča, pa tudi potek bolezni je bistveno hujši. To se lahko zgodi po naravnih infekcijah ali cepljenjih. Tipični predstavniki naravnih infekcij s pojavom ADE so: virusi gripe, RSV, corona virusi (SARS, MERS), Dengue, WNV, Zika, Ebola, HIV, EBV, HSV. —Še bolj pogosto pa se to dogaja po (predvsem mrtvih) virusnih cepivih: mrtvo cepivo proti ošpicam, RSV, gripi, Chikungunya virusu, korona virusi (med drugim sars-cov-2).

—Mehanizmi, zakaj pride do ADE, niso znani. Obstaja precej hipotez, vendar pravega odgovora še ni.

Za boljšo ilustracijo problematike ADE navajam povzetek preglednega strokovnega članka, bolj radovedni pa lahko preberejo cel članek.

“Understanding immune responses to viral infections is crucial to progress in the quest for effective infection prevention and control. The host immunity involves various mechanisms to combat viral infections. Under certain circumstances, a viral infection or vaccination may result in a subverted immune system, which may lead to an exacerbated illness. Clinical evidence of enhanced illness by preexisting antibodies from vaccination, infection or maternal passive immunity is available for several viruses and is presumptively proposed for other viruses. Multiple mechanisms have been proposed to explain this phenomenon. It has been confirmed that certain infection- and/or vaccine-induced immunity could exacerbate viral infectivity in Fc receptor- or complement bearing cells- mediated mechanisms. Considering that antibody dependent enhancement (ADE) is a major obstacle in vaccine development, there are continues efforts to understand the underlying mechanisms through identification of the epitopes and antibodies responsible for disease enhancement or protection. This review discusses the recent findings on virally induced ADE, and highlights the potential mechanisms leading to this condition.”

Maria K. Smatti, Asmaa A. Al Thani, and Hadi M. Yassine. Viral-Induced Enhanced Disease Illness, Front Microbiol. 2018; 9: 2991. Published online 2018 Dec 5. doi: 10.3389/fmicb.2018.02991 PMCID: PMC 6290032 PMID: 30568643

Če povzamem, strokovnjaki še ne znajo narediti varnega in učinkovitega cepiva proti korona virusom, tudi novemu korona virusu ne. Ker ne poznajo in razumejo mehanizmov, ki pripeljejo do ADE. Ampak take malenkosti niso nikoli ustavile dobička lačnih korporacij. Tudi tokrat jih ne bodo.

Se še sprašujete, zakaj sem govorila o nategu?